Helal ürün; öncelikle temiz ve güvenilir ürün demektir. Bunun yanında hammadde girişinden son ürünün tüketimine kadar olan tüm aşamalarda, İslami hükümlere uygun içerik, hammadde, faaliyet ve süreç ile üretilen ürün demektir. Bu bağlamda İslam dinince yasaklanmamış ürünler Helal olarak nitelendirilmektedir. Helal olmayan ürünlerin bir kısmı ise aşağıda listelenmiştir:
Helal Gıda; çiftlikten ve tarladan alınan ürünlerin soframıza gelinceye kadar tümüyle İslami kurallara uygun olarak hazırlanmasını ifade eder. Daha geniş bir açıklama ile; bitkisel, hayvansal, kimyasal ya da mikrobiyal kaynaklı gıda ürünlerinin; hammadde, işlem yardımcı maddeleri, bileşenleri, katkı maddeleri, işleme yöntemleri, işletme koşulları ve ambalajlarının İslami kurallara uygunluğunun ifadesidir.
Helal Ürün kavramı sadece gıda ürünleri ile değil, kozmetik, ilaç, banka, finans, turizm vb. başka ürünlerle de ilgili olabilmektedir.
Dünya nüfusunun dörtte biri olan Müslümanlar, helal ve temiz ürünlerle beslenmek isteğindedir. Müslümanlar yüzyıllardır İslami hükümlere uygun gıda vb. tüketim malzemelerini belirlemede sorun yaşamamışlardı. Çünkü tüketilen ürünler, içeriği daha basit olan ve çoğunlukla ev tipi ürünlerdi. Ancak, son dönemdeki teknolojik gelişmelerle birlikte, gıda sektöründeki atılım ve gelişmeler beraberinde ürün çeşitliliği ve içerik karmaşasını da getirmiştir.
Hızla gelişen teknolojiden destek alıp ivme kazanarak büyüyen gıda ve kimya endüstrisi, tüketici ihtiyaçlarını karşılamada kolaylık ve çeşitlilik sağlamakla birlikte beraberinde farklı soru ve sorunları da getirmiştir. Bunlardan bir tanesi de İslam alemi tarafından İslami hükümlere uygun helal ürün tüketilip tüketilmediği sorunudur. Günümüzde artık yurt içinde ve yurt dışında gıda alıp satan hem tedarikçiler hem de Müslüman müşteriler, satın aldıkları, tükettikleri ürünlerin helal olup olmadığını bilmek istemekte ve satın alırken helal sertifikası olan ürünleri tercih etmektedir. Yurt dışındaki Müslüman ülkeler de gıda satın alırken ürünlerin Helal Gıda sertifikası taşıyıp taşımadığına bakmakta ve bu şartı zorunlu kılmaya başlamaktadırlar. Bu belge artık güvenilir helal gıda olmanın yanında üreticinin pazarlama metodu olarak da kullanılmaktadır. Bu nedenle Helal sertifikalı ürüne olan talep her geçen gün artmaktadır.