Balık kılçığı diyagramı (neden-sonuç diyagramı veya mucidi Karou Ishikawa'nın adını taşıyan Ishikawa diyagramı olarak da bilinir ) yararlı bir değerlendirme tekniği ve etkili bir bileşendir. Balık kılçığı diyagramı aşağıdaki konularda yardımcı olabilir:
• Belirli bir etki, sorun veya durumun olası temel nedenlerini (temel nedenleri) belirleyin
• Belirli bir süreci etkileyen faktörler arasındaki etkileşimleri sıralayın
• Düzeltici önlemlerin alınabilmesi için mevcut sorunları analiz edin
• Potansiyel nedenlerin birbirleriyle ve sonuçla olan ilişkilerini görselleştirin
Balık kılçığı diyagramının sağladığı yapı, ekip üyelerinin bir sorun veya etkinin temel nedenini derinlemesine incelemesine ve bulmasına yardımcı olur. Grup katılımını teşvik etmenin yanı sıra, bu işbirlikçi yaklaşım ekiplerin oldukça sistematik bir şekilde düşünmesine olanak tanır.
Ayrıca görsel bileşen, bir süreçteki boşlukları veya daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulan alanları tanımlayan düzenli, okunması kolay bir diyagramdır. Sonuç olarak, ekip üyeleri bir sorunu (veya sorunları) nihai sonuçtan ayırabilir ve nasıl iyileştirilebilecekleri konusunda netlik kazanabilirler.
Balık kılçığı diyagramı, bir sorunun temel nedenini (veya nedenlerini) tanımlayabilen kullanışlı bir QI aracıdır. Grafiksel doğası, bilgiyi görsel veya mekansal olarak işleyenlere uygundur. Üstelik çok sayıda potansiyel nedeni aynı anda görüntüleyerek ekip ortamında herkesin aynı fikirde olmasını sağlar. Bu kolektif anlık görüntü, eldeki sorun ve bunun nasıl geliştirilebileceği etrafında grup fikir birliğinin oluşturulmasına yardımcı olur.