Kök Neden Analizi (RCA), bir uyumsuzluğun veya kalite sorununun gerçek nedenini belirlemek için kullanılan bir dizi sorun çözme yöntemini kapsayan kapsamlı bir terimdir. Kök Neden Analizi, bir sorunu tanımlama, anlama ve çözme sürecidir. Kök neden aynı zamanda bir uyumsuzluğun, kusurun veya başarısızlığın altında yatan veya temel neden olarak da tanımlanmıştır. Ayrıca “kök neden” terimi, nedensellik zincirinde, düzeltici bir eylem veya müdahalenin uygulanmasının uygunsuzluğun oluşmasını önleyeceği kesin nokta olarak da ifade edilebilir.
Tekrarlanan sorunlar üretimde israfın kaynağıdır. Makinenin aksama süresi, ürünün yeniden işlenmesi, artan hurda ve sorunu "çözmek" için harcanan zaman ve kaynak şeklindeki atıklar. Çoğu zaman sorunun çözüldüğüne inanabiliriz, ancak gerçekte sorunun asıl nedenini değil, yalnızca sorunun bir belirtisini ele aldık. Doğru şekilde gerçekleştirilen Kök Neden Analizi, süreçlerinizde veya sistemlerinizde uygunsuzluğa katkıda bulunan arızaları tespit edebilir ve bunun tekrar oluşmasını nasıl önleyeceğinizi belirleyebilir. Ne olduğunu, neden olduğunu belirlemek ve ardından hangi iyileştirmelerin veya değişikliklerin gerekli olduğunu belirlemek için bir RCA gerçekleştirilir. RCA'nın doğru uygulanmasıyla tekrarlanan sorunlar ortadan kaldırılabilir.
RCA yöntemleri ve araçları yalnızca üretim süreci problemleriyle sınırlı değildir. Birçok endüstri, çeşitli durumlarda RCA metodolojisini uygulamakta ve problem çözmede bu yapılandırılmış yaklaşımı kullanmaktadır. Önemli olan şu ki RCA, şirketlerin her gün karşılaştığı hemen hemen her türlü soruna uygulanabilir. RCA'nın kullanılabileceği başka bir örnek, yüksek düzeyde hatalı müşteri siparişleri ve sevkiyatları yaşayan bir şirket içindir. Süreç haritalandırılabilir, analiz edilebilir ve sorunların temel nedeni/nedenleri belirlenip çözülebilir. Nihai sonuç, mutlu, sadık bir müşteri tabanı ve şirkete daha düşük toplam maliyettir.
Kök Neden Analizi (RCA) genellikle daha büyük bir problem çözme egzersizinin bir adımıdır. Kök Neden Analizi sırasında kullanılabilecek birden fazla araç vardır. Bunlardan bazıları bazen tek bir kişi tarafından tamamlanabilir, ancak çoğu durumda Çapraz Fonksiyonel Ekip (CFT) yaklaşımı en büyük faydaları sağlayacak ve gerçek "temel nedene" ulaşma şansını artıracaktır.
Sorun çözme süreçlerinde Kök Neden Analizi'ni kullanan, Sorun Çözmenin Sekiz Disiplini (8D), Altı Sigma/DMAIC veya Kaizen gibi çeşitli sorun çözme yöntemleri de vardır. RCA bu örneklerin her birinde kritik bir adımdır.