Hata Modu ve Etkileri Analizi (FMEA), bir ürün veya sürecin tasarımında mevcut olabilecek potansiyel arızaları keşfetmeye yönelik yapılandırılmış bir yaklaşımdır. Başarısızlık modları, bir sürecin başarısız olabileceği yollardır. Etkiler, bu arızaların müşteri için israfa, kusurlara veya zararlı sonuçlara yol açabileceği yollardır. Arıza Modu ve Etkileri Analizi, bu arıza modlarını belirlemek, önceliklendirmek ve sınırlamak için tasarlanmıştır.
FMEA iyi mühendisliğin yerini tutmaz. Bunun yerine, bir ürünün veya sürecin tasarım ilerlemesini başarısızlık riskini değerlendirerek gözden geçirmek için Çapraz Fonksiyonel Ekibin (CFT) bilgi ve deneyimini uygulayarak iyi mühendisliği geliştirir.
FMEA'nın iki geniş kategorisi vardır: Tasarım FMEA (DFMEA) ve Proses FMEA (PFMEA).
Tasarım FMEA (DFMEA), aşağıdaki nedenlerden kaynaklanan ürün arızaları, ürün ömrünün kısalması ve güvenlik ve mevzuatla ilgili endişelerin olasılığını araştırır:
Proses FMEA (PFMEA), ürün kalitesini etkileyen arızaları, prosesin güvenilirliğinin azalmasını, müşteri memnuniyetsizliğini ve aşağıdakilerden kaynaklanan güvenlik veya çevresel tehlikeleri kapsar:
Tarihsel olarak, bir arıza ne kadar erken keşfedilirse maliyeti o kadar az olur. Bir başarısızlık ürün geliştirme veya lansman aşamasında geç fark edilirse etkisi katlanarak daha yıkıcı olur. FMEA, ürün veya süreç tasarımında başarısızlığı mümkün olan en erken noktada keşfetmek için kullanılan birçok araçtan biridir. FMEA kullanarak Ürün Geliştirmenin (PD) erken safhalarında bir başarısızlığın keşfedilmesi şu faydaları sağlar: